Lyxiga vaniljbullar
ca 30 st
150 g smör
5 dl mjölk
50 g jäst
½ tsk salt
1 dl vit sirap
2 tsk mald kardemumma
ca 15 dl vetemjöl
Fyllning
200 g rumstempererat smör
2 dl socker
¾-1½ msk vaniljpulver
2 dl socker
¾-1½ msk vaniljpulver
ägg
pärlsocker
Smält smöret i en kastrull.
Häll i mjölken och värm till 37°C.
Smula jästen i bunken och rör ut den med lite av degspadet.
Häll sedan i resten av degspadet i bunken.
Tillsätt salt, sirap, kardemumma och nästan allt mjöl.
Arbeta degen i en assistent eller knåda ordentligt för hand i flera minuter.
Täck degen med en bakduk och låt jäsa ca 1 tim.
Blanda alla ingredienser till fyllningen.
Kavla ut degen till en rektangel, ca 30×50 cm.
Degplattan ska inte vara för tunn.
Vik ihop degen från långsidan och skär ca 2 cm långa remsor.
Dela varje remsa på mitten nästan ända upp till viket (de ska fortfarande sitta fast i varandra) så det blir två långa ben och tvinna dem.
Lägg dem i en rund ring i varsin bullform.
Låt jäsa ca 1 tim.
Sätt ugnen på 220°C.
Pensla med uppvispat ägg och strö på pärlsocker.
Grädda bullarna mitt i ugnen i ca 8 min.