Hoppa till innehåll
- Läs igenom nya recept en eller två gånger innan du börjar.
- Planera i vilken ordning du ska tillaga maten/baket, allt tar sin tid, börja med det som tar längst tid.
- Förbered innan du börjar laga mat/baka med att plocka fram dom ingredienser och redskap du behöver.
- En kökstermometer är bra att ha, både till att ta temp. på kött/fågel/fisk eller kolla om brödet är färdigbakat.
- Undvik att krydda råvaror du steker direkt i pannan, kryddorna som kommer i stekpannan bränns och man får på så sätt byta fett oftare.
- När man steker mat så använd olja eller riktigt smör. Tänk på att låta stekpannan bli ordentligt varm innan du lägger i råvaran du ska steka. Lägg inte i för mycket åt gången då det sänker temperaturen i pannan och råvaran riskeras att bli kokt istället för stekt.
- Låt kött/kyckling/fisk ligga framme i rumstemperatur en stund innan det ska tillagas.
- Smaka av flera gånger och krydda efter eget önskemål, man behöver inte gå efter receptet till 100%.
- Tänk på att tiden i ugnen för bakverk kan variera från ugn till ugn, använd en provsticka, termometer eller dina ögon för att bedöma om det är klart eller ej.