Minisemlor

30-40 st

75 g smör
2½ dl mjölk
25 g jäst
¾ dl socker
1 krm salt
1 ägg
½ msk mald kardemumma
1½ tsk bakpulver
7-8 dl vetemjöl

Fyllning
150 g riven mandelmassa
ca 1 dl gräddmjölk
2 tsk vaniljsocker
½ tsk vaniljpulver
en del av inkråmet från bullarna
ca 3 dl vispgrädde

Pensling & garnering
1 ägg
florsocker

Smält smöret.
Häll i mjölken och värm till 37°C.
Finfördela jästen i en bunke och lös upp den med degspadet.

Tillsätt socker, salt, ägg, kardemumma, bakpulver och mjöl, lite i taget.
Arbeta ihop allt till en smidig deg och låt den jäsa under bakduk i 40 min.

Ta upp degen på ett mjölat bakbord och forma 35–40 runda bullar.
Lägg dem på plåtar med bakplåtspapper och låt dem jäsa i ca 30 min.
Sätt ugnen på 225°C.

Pensla bullarna med ägg och grädda dem mitt i ugnen i 8–10 min.

Låt bullarna kallna under bakduk.

Skär ett lock på varje bulle med en vass kniv.
Gröp ur lite av inkråmet i bullen, spara till fyllningen.

Blanda mandelmassa, gräddmjölk, vaniljsocker, vaniljpulver och inkråmet från bullarna till en krämig fyllning och fyll bullarna med den.
Använd gärna en stavmixer när du blandar så blir det en fin och slät fyllning.

Vispa grädden och spritsa den på bullen.
Lägg på locket och pudra över florsocker.

Minisemla 4

Viktväktarna Flex

75 g smör (28 SP)
2½ dl mjölk 1,5% (5 SP)
25 g jäst
¾ dl socker (16 SP)
1 krm salt
1 ägg
½ msk mald kardemumma
1½ tsk bakpulver
ca 7½ dl vetemjöl (43 SP)

Fyllning
150 g riven mandelmassa (29 SP)
ca 1 dl gräddmjölk 6% (4 SP)
2 tsk vaniljsocker (1 SP)
½ tsk vaniljpulver
en del av inkråmet från bullarna
ca 3 dl vispgrädde 40% (56 SP)

Gör man 35 st minisemlor blir det 5 SP/semla.

Minisemla 3

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *