Jordgubbs- & vaniljtårta

Tårtbotten

5 stora äggvitor, rumstemp.
¾ dl mjölk, rumstemp.
3 tsk vaniljextrakt
350 g socker
290 g vetemjöl
2 msk maizenamjöl
2 tsk bakpulver
1 tsk salt
175 g osaltat smör, rumstemp.

Sätt ugnen på 175°C.
Smöra och bröa 2 st springformar, ca 15-20 cm.
Rör ihop äggvitor, mjölk, vaniljextrakt och socker i en skål.
Ställ åt sidan.

Sikta ner vetemjöl, maizenamjöl, salt och bakpulver minst 5 gånger i en skål.
Tillsätt smörtärningar och ägg-, mjölk- och sockerblandningen.
Använd gärna en hushållsassistent, kör på medelhastighet i omgångar tills det är blandat.

Häll i smeten i springformarna.
Grädda i 25-35 min eller tills dom är genomgräddade.
Testa med en sticka tills den är torr.
Låt bottnarna svalna.

Jordgubbskompott

500 g frysta jordgubbar
½ tsk vaniljpulver
2-3 msk gelésocker

Koka upp jordgubbarna och mosa dem på svag värme.
Blanda i vaniljpulver och gelèsocker.
Låt svalna.

Jordgubbsmousse

2/3 av jordgubbskompotten
2½ dl vispgrädde

Vispa grädden ganska fast.
Blanda i den avsvalnade jordgubbskompotten.

Whipped vanilla bean frosting

350 g osaltat smör, rumstemp.
5 dl florsocker
3 msk mjölk
½-1 tsk vaniljpulver
2-3 tsk vaniljextrakt

pastafärg

Smöret måste vara helt mjukt när man börjar med frostingen!

Lägg smöret i en skål och vispa det mjukt och fluffigt.
Tillsätt resten av ingredienserna och vispa vidare i ca 8 min.
På så sätt blir frostingen luftig och god.
Färga frostingen med pastafärg om du inte vill ha den vit.

Jag använde ungefär ½-2/3 av frostingen till att spackla tårtan.
Blir det lite över kan man ju alltid spritsa resten som garnering.

Dekoration
godishalsband
jordgubbar
maränger

Dela varje tårtbotten i två och skär bort lite av toppen så att botten blir mer platt på alla sidor.

Fördela ½ av jordgubbsmoussen på det första lagret fyllning.
Fördela resten av jordgubbskompotten på mittenlagret.
Avsluta det tredje lagret fyllning med det sista av jordgubbsmoussen.

Grovspackla ett lager frosting på tårtan.
Ställ in den i kylen i ca 20-30 min.
Spackla ett nytt lager med frosting.

Dekorera tårtan med godishalsband, jordgubbar och maränger.

Om tårtan stått i kyl innan servering så ta fram den i rumstemp. 30-45 min innan servering så frostingen hinner att mjukna lite.

DSC_0109

DSC_0108

DSC_0107

DSC_0106

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *