Vintergryta

Fler som hade det kallt idag? Här hade vi -17,5° när jag gick upp halv fem! Tur man har det varmt inne såna här dagar. Fast jag fryser ju för jämnan nu för tiden, började göra det när jag gick med i viktväktarna.

Idag känns det som att detta recept passar perfekt nu i vinterkylan. En god värmande gryta som får stå och puttra länge så köttet blir så mört att man kan dra isär det. Då Smetana är rätt dyr i SP så har jag även räknat ut receptet med crème fraiche 8% så får man välja själv hur man vill göra.

6 port.

1 kg nötkött
1 st stor rödlök
2 msk kalvfond
2 st lagerblad
vitpeppar
kryddpeppar
nypa flingsalt
½-1 st grön paprika
½-1 st röd paprika
250 g färska champinjoner
1 burk Smetana, à 2dl
2 dl grädde
2 msk tomatpure
½-1 tsk samba olek
2 st vitlöksklyftor
soja colour
maizena

Skär köttet i lagom stora bitar.
Lägg köttet i en gryta, gärna en gjutjärnsgryta, tillsammans med vitpeppar, kryddpeppar, salt, lagerblad, rödlöken (som är grov hackad) och kalvfond.
Fyll upp med vatten tills det täcker köttet.
Låt det få koka i 1-2 timmar.
Hacka paprikorna och champinjonerna i lagom stora bitar.
Lägg ner i grytan.
Koka i tio minuter till.
Häll av lite mer än hälften av vattnet, tillsätt resten av ingredienserna.
Låt det få små puttra i tio minuter till.
Servera med kokt potatis.

Viktväktarna Flex

1 kg nötkött (19 SP)
1 st stor rödlök
2 msk kalvfond
2 st lagerblad
vitpeppar
kryddpeppar
nypa flingsalt
½-1 st grön paprika
½-1 st röd paprika
250 g färska champinjoner
1 burk Smetana, à 2dl (39 SP) alt. 2 dl crème fraiche 8% (10 SP)
2 dl matlagningsgrädde 15% (16 SP)
2 msk tomatpuré
½-1 tsk samba olek
2 st vitlöksklyftor
soja colour
1½ msk maizena (1 SP)

Totalt 13 SP/port, lägg till SP för tillbehör.

Med crème fraiche blir det 8 SP istället.

Tar man halva mängden Smetana så blir det 9 SP/port.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *