Kålpudding

Har för första gången i mitt liv gjort en kålpudding till sambons förtjusning. Barnen var av lite delade åsikter. Har även gjort om receptet så att det är viktväktaranpassat och med smart points uträkning.

4 port.

1½ dl kokt vitt ris

800 g vitkål
smör
2 msk sirap
½ tsk salt
1 dl vatten

1 gul lök
smör
300 g blandfärs
1 tsk salt
1 krm peppar
1 ägg
1 dl mjölk

Sätt ugnen på 200°C.
Skär bort stocken på kålhuvudet och skär kålen i bitar.
Fräs kålen i smör i en stekpanna, gärna i omgångar.
Ringla över sirap och salta, fräs lite till.
Lägg ihop all kål i stekpannan och häll på vattnet.
Låt koka tills vattnet kokat bort.

Skala och finhacka löken.
Fräs löken mjuk i smör i en stekpanna.
Blanda riset med lök, färs, kryddor, ägg och mjölk.
Lägg hälften av kålen i botten på en smord ugnssäker form.
Bred ut färsen och lägg på resten av kålen.
Grädda i mitten av ugnen ca 45 min.

Servera med kokt potatis och lingon.

Viktväktarna Flex

1½ dl kokt vitt ris (4 SP)

800 g vitkål
2 msk sirap (8 SP)
½ tsk salt
1 dl vatten

1 gul lök
300 g nötfärs 10% (15 SP)
1 tsk salt
1 krm peppar
1 ägg 
1 dl mjölk 3% (3 SP)

Totalt per portion blir det 6 SP, lägg ev till SP för det matfett du använder vid stekningen. Lägg till SP för potatis och lingonsylt.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *