Rödvinssås

Många nya följare på Instagram igår, hoppas ni hittar hit till bloggen också så ni kan ta del av alla recept som kommer ut. Antar att många av er är Viktväktare och alla viktväktarvänliga recept finns i kategorin VIKTVÄKTARRECEPT, bloggen är ju inte en ren Viktväktarblogg så ibland kommer det lite annat också då jag älskar att baka bl a. Hur som helst VÄLKOMNA hit!

Den absolut godaste rödvinssåsen jag har ätit är denna, har för mig att jag någon gång för länge sedan har tagit inspirationen från Kryddburken när jag testade den, minns inte riktigt. Nu senast åt vi den till nötkött och potatisgratäng (har dock inte något vv-recept än på det, kan komma inom kort kanske, ska testa mig fram).

1 stor gul lök
120 g bacon
1 knippe färsk timjan
1 tsk torkad rosmarin
1 tsk vitpepparkorn
1 msk tomatpuré
1 vitlöksklyfta
1 lagerblad
4 dl rött vin
3 dl kalvfond
salt
peppar
ev. en nypa socker
1 klick smör

Skär bacon i mindre bitar och fräs på hastigt i het stekpanna.
Skala och skiva löken tunt.
Vänd ner allt i en kastrull och rör om alltihop tills löken mjuknat.
Slå sedan på rödvinet och sänk värmen till strax under medel, låt såsen reducera (koka ner) till hälften, utan lock.

Sila såsen och slå den i kastrullen igen.
Tillsätt kalvfonden och och låt reducera ner igen till hälften så såsen tjocknar.
Smaka av med salt och peppar, ev en nypa socker.
Blanka såsen med en klick smör som du vispar ner.
Färdig att serveras.

Viktväktarna Flex

1 stor gul lök
120 g bacon (eftersom den inte ska ätas så räknar jag med hälften av det totala SP) (8 SP)
1 knippe färsk timjan
1 tsk torkad rosmarin
1 tsk vitpepparkorn
1 msk tomatpuré
1 vitlöksklyfta
1 lagerblad
4 dl rött matlagningsvin 
3 dl kalvfond
salt
peppar
ev. en nypa socker (inget måste) (1 krm = 0 SP)
1 tsk smör (2 SP)

Delar man såsen i 4 port blir det 3 SP/port, vill man inte ha så mycket sås kan man dela den på 6 port. och då blir det 2 SP/port.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *