Stekt havreris med grönsaker & kyckling med basilikasås

Har ni inte testat havreriset än så tycker jag ni ska göra det! Denna gång blev det en klassiker från kinarestaurangerna ihop med grillad kycklingfilé och en kall sås med smak av basilika. Mums! Såsen fick jag inspiration av Arnes Mat på Instagram!

4 port.

3 dl havreris
1 morot
250 g sockerärtor
2 salladslökar
2 msk rapsolja
1½ tsk salt
1 krm peppar
1-1½ msk soja
½ dl sweet chilisås
3 ägg

4 kycklingfiléer

2 dl smetana
1 dl majonnäs
färsk basilika
vitlök
salt
peppar

Koka riset enligt anvisning på paketet.
Låt det svalna.
Mixa smetana med majonnäs och färsk basilika, smaka av med fint riven vitlök, salt och peppar.
Skala moroten.
Skär morot, sockerärter och salladslök i strimlor.
Stek grönsakerna i olja i en stor stekpanna ca 3 minuter.
Krydda med salt och peppar.
Häll på sojan.
Tillsätt det kokta riset och sweet chilisåsen.
Rör om.
Knäck äggen över grönsaksriset.
Blanda runt tills riset fått en krämig konsistens.

Servera med stekt eller grillad kyckling.

Viktväktarna PersonligaPoints

3 dl havreris, okokt *
1 morot
250 g sockerärtor
2 salladslökar
1 msk rapsolja *
1½ tsk salt
1 krm peppar
1-1½ msk soja
½ dl sweet chilisås *
3 ägg
4 kycklingfiléer
3 dl grekisk/turkisk yoghurt 0%
färsk basilika
vitlök
salt
peppar

Totalt blir det 8 PP/port. Lägg ev till PP för marinad eller matfett för kycklingfiléerna.

* = livsmedel som jag räknat PP mängden på, övriga är 0 PP i mitt program för den mängden i receptet

Följ mig gärna på Instagram för mer matinspiration (och lite annat): THERESEMATOCHBAK

2 thoughts on “Stekt havreris med grönsaker & kyckling med basilikasås

  1. Stekt havreris med grönsaker testades idag. Var mycket lovande fram tills äggen skulle i. Tyvärr var det inte gott och det blev en slemmig konsistens. Ska absolut göra rätten igen men utan ägg.

    1. Så blev det för mig med första gången jag testade att göra själv. Tips, se till att riset är kallt, gör som en grop i mitten av riset/grönsakerna och ta ett ägg i taget, ska ju bli lite äggröreaktigt i konsistensen. Sen är det bara att blanda runt 😊

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *