Rågsiktslimpa

Något jag lovat mig själv är att bli bättre på att baka bröd, för är det något vi konsumerar mycket med två barn i huset (samt en karl) så är det bröd. Här finns det alltså utrymme för att spara in några kronor i månaden med tanke på dagens priser! Så minst varannan vecka tänkte jag baka en omgång bröd som passar familjens tycke och smak.

Vill man som Viktväktare dra ner lite på pointsantalet kan man byta den vanliga sirapen mot t.ex Nicks fibersirap och det vanliga smöret mot Bredgott mellan.

Det Viktväktarvänliga receptet innehåller viss justering av livsmedel

1 bröd

25 g jäst
3 dl ljummet vatten
1 tsk salt
½ dl mörk sirap
25 g smält smör
5 dl rågsikt
3 dl vetemjöl

Smula jästen i en bunke och lös upp det i vattnet.
Tillsätt salt, sirap, smör och rågsikt.
Blanda sist i vetemjölet, lite i taget.
Knåda ihop degen.
Forma degen till en limpa och lägg den i en brödform, 1½ l, klädd med bakplåtspapper.
Strö lite mjöl ovanpå limpan.
Låt degen jäsa under bakduk i ca 30 min.
Sätt ugnen på 200°C.
Grädda limpan i nedre delen av ugnen i 30-35 min.

Viktväktarna Points

25 g jäst *
3 dl ljummet vatten
1 tsk salt
½ dl mörk sirap *
25 g smält smör *
5 dl rågsikt *
3 dl vetemjöl
special *

Totalt för 1 bröd blir det 75P, dela i antal skivor för att få fram points/skiva.

* = livsmedel som jag räknat points på, övriga är 0P enligt mängden i receptet

Kcal: ca 2080 kcal för hela brödet, dela i antalet skivor för att få fram kcal/skiva.

Följ mig gärna på Instagram för mer matinspiration (och lite annat): THERESEMATOCHBAK

6 reaktioner till “Rågsiktslimpa”

  1. Men snälla! SÅ gott brödet blev; smakar nästan som skogaholmslimpa🙂.
    Jag jäste även degen en första sväng i bunken och sen i bakformen.
    Superbra recept🙌
    Mvh Karin

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *