Potatismuffins, stekt kyckling & rödvinssås

Potatismuffins

15 st

1½ kg potatis (mjölig)
2 ägg
2 dl vispgrädde
2 dl västerbottenost
1½ vitlöksklyfta
2 tsk salt 
svartpeppar 

Skala och riv potatisen på den grova sidan av rivjärnet. 
Rör ihop ägg, grädde, ost, vitlök, salt och peppar i en bunke och vänd sedan ner potatisen. 
Fördelas i en smord muffinsplåt (jag anv. två plåtar eftersom det 15 st). 
Grädda i 225°C ca 40 minuter.

Rödvinssås
1 stor gul lök
120 gram bacon
1 knippe färsk timjan
1 tsk torkad rosmarin
1 tsk vitpepparkorn
1 msk tomatpuré
1 vitlöksklyfta
1 lagerblad
4 dl rött vin
3 dl kalvfond
salt
 peppar
ev. en nypa socker
1 klick smör

Skär bacon i mindre bitar och fräs på hastigt i het stekpanna. 
 Skala och skiva löken tunt. 
Vänd ner allt i en kastrull och rör om alltihop tills löken mjuknat. 
 Slå sedan på rödvinet och sänk värmen till strax under medel, låt såsen reducera (koka ner) till hälften, utan lock.

Sila såsen och slå den i kastrullen igen. 
Tillsätt kalvfonden och och låt reducera ner igen till hälften så såsen tjocknar. 
Smaka av med salt och peppar, ev en nypa socker.
 Blanka såsen med en klick smör som du vispar ner. 
Färdig att serveras.

Servera potatismuffins och rödvinssås ihop med stekta kycklingfiléer.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *