Potatis- & köttfärsgratäng

Gratäng brukar vara en populär rätt här på bloggen, här kommer ett nytt sådant recept.

4 port.

500 g köttfärs
1 gul lök
2 vitlöksklyftor
matfett
3 msk tomatpuré
1 msk torkad oregano
100 g färskost naturell
salt
malen svartpeppar
800 g potatis, gärna fast
150 g riven gratängost
2 dl grädde

Sätt ugnen på 200°.
Skala och hacka lök och vitlök fint och fräs i smör-&rapsolja i en stekpanna.
Tillsätt färs, tomatpuré och oregano.
Stek under omrörning så färsen smular sig, ca 10 min.
Rör ner färskost och smaka av med salt och peppar.
Skala potatis och skiva tunt med kniv eller på mandolin.
Varva potatis, ost och färs i en smord ugnssäker form.
Häll över grädde och avsluta med ost.
Grädda i mitten av ugnen ca 50 min.
Servera med en sallad.

Viktväktarna Points

500 g nötfärs 5% *
1 gul lök
2 vitlöksklyftor
matfett (lägg till points för det som tillsätts)
3 msk tomatpuré
1 msk torkad oregano
100 g färskost naturell, light *
salt
malen svartpeppar
800 g potatis, gärna fast *
100 g riven ost, 12% *
2 dl matlagningsgrädd
e 13% *

Totalt blir det 12P/port om man delar det i 5 port. Servera med en blandad sallad.

* = livsmedel som jag räknat points på, övriga är 0P enligt mängden i receptet

Kcal: ca 409 kcal/port exkl tillsatt matfett, tillbehör och extra grönsaker.

Följ mig gärna på Instagram för mer matinspiration (och lite annat): THERESEMATOCHBAK

2 reaktioner till “Potatis- & köttfärsgratäng”

  1. Tack för ett jättegott recept. Vi åt den idag. Smaskigt. Jag tillsatte även färsk timjan i gratängen o det blev supergott det med.
    Kan verkligen rekommendera denna. Jag gjorde vv varianten

    1. Varsågod! Vad kul att du provade receptet 🥰

      Timjan är en riktigt god krydda i mat så det gjorde du helt rätt i 😉

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *