Leilas blåbärsmuffins med crumble
100 g smör
2 st ägg
1½ dl strösocker
1 tsk vaniljsocker
2 dl mjölk
skalet av 1 citron
4 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
1 nypa salt
Crumble
75 g kallt smör
2 dl havregryn
1 dl vetemjöl
1 dl strösocker
5 dl färska blåbär (eller frysta)
Sätt ugnen på 175°C varmluft om du vill göra stora muffins,
och 200°C varmluft om du vill göra små muffins.
Vispa ägg, strösocker och vaniljsocker poröst.
Rör ner smält smör, mjölk och rivet citronskal.
Blanda vetemjöl, bakpulver och salt och rör ner i smeten.
Placera ut pappersformar i en muffinsplåt.
Varva smeten med blåbären tills formarna är fyllda till 2/3.
Lämna några blåbär till garnering.
Tärna smöret och nyp ihop med havregryn, vetemjöl och strösocker i en bunke.
Strö lite crumble på toppen och garnera med några blåbär på varje muffins.
Grädda muffinsen i mitten av ugnen cirka 20 minuter eller tills de är gyllenbruna och ”torra” inuti.
(Provstick med en potatissticka, den ska vara helt torr när du dragit ut den.)