Dillkött à la Per Morberg

Dillkött à la Per Morberg

4 port.

500 g kalvbog/nötgrytbitar
1 gul lök
1 purjolök (det vita)
1 morot
2 st lagerblad
10 st vitpepparkorn
1 kvist timjan
3 tsk salt
2 dl grädde
dillreduktion
idealmjöl
1 dl grovt hackad dill till såsen

Dillreduktion
1¼ dl vatten
1¼ dl strösocker
dillstjälkarna som blev kvar efter såsen
2 st pepparkorn
¾ msk ättika, 12%

Skär köttet i 2-3 cm stora tärningar. 
Koka upp köttet en gång i kallt vatten för att blanchera det.
Häll av just när det kokat upp.
Skölj av köttet och fyll på med nytt vatten.

Skala och skölj grönsakerna noga.
Skär upp grönsakerna i halvcentimeter stora bitar, lägg i grytan med köttet.
Tillsätt lagerblad, vitpepparkorn, timjan och salt.
Låt sjuda sakta tills köttet är mört, efter ca 45 min – 1 timma (eller låt det stå ännu längre).

Sila av köttet och spara buljongen.
Häll i grädden i buljongen och koka upp.
Smaka av med dillreduktionen (ta lite i taget till önskad smak) och eventuellt med mer salt och peppar.
Red av med idealmjöl till en simmig konsistens.
Ha sist i den hackade dillen.
Låt det inte koka efter det att den har lagts i, då blir den grå.

Dillreduktion
Blanda alltsammans i en kastrull och låt koka upp.
Låt sjuda sakta i 5 min.
Sila av och använd så mycket du önskar i “styrka” till dillköttet.

Servera ihop med kokt potatis.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *