Solskensbullar

Solskensbullar

ca 30-35 st

13 dl vetemjöl, ca 800 g
1 dl strösocker
1 tsk salt
2 tsk stött kardemumma
150 g smör, rumsvamt
50 g jäst
5 dl mjölk

ca 3 dl vaniljkräm

1 ägg
pärlsocker

  Häll det mesta av mjölet samt socker, salt och nystött kardemumma i en stor bunke 
eller i en assistent. 
Klicka i smöret.
  Smula jästen över ingredienserna samt uppvärmd mjölk, ca 37°C.
  Bearbeta allt till en blank och smidig deg som släpper bunkens kanter.
 Det tar ca 5 min. 
Har du ingen assistent så använder du en elvisp försedd med degkrokar. 
Låt degen jäsa under bakduk till dubbel storlek i ca 30 min.

  Kör några varv med maskinen. 
Ta sedan upp degen på ett mjölat bakbord och knåda den lätt.
  Dela degen i fyra delar och rulla dem till längder. 
Dela varje längd i ca 8-9 delar och rulla varje del till en slät bulle. 
Låt bullarna jäsa under bakduk på plåtar med bakplåtspapper i ca 30 min.

  Vispa till en tjock vaniljkräm från pulver eller koka egen. 
Häll krämen i en spritspåse.
 Det går även bra med en kraftig plastpåse där du klipper ett hål i det ena hörnet.

  Sätt ugnen på 250°C. 
Gör ett hål med fingret i varje bulle.
 Fyll hålet med vaniljkräm. 
Låt bullarna jäsa i ca 10 min.

  Pensla bullarna med uppvispat ägg och strö på pärlsocker och grädda dem mitt i ugnen i 5–8 min. 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *