Snabba morgonlimpor

Finns det något godare än nybakat bröd till frukost eller till kvällsmacka?

2 limpor

50 g jäst
6 dl vatten, 37°C
1 dl mörk sirap
3 msk rapsolja
2 tsk salt
8 dl rågsikt
ca 8 dl vetemjöl

Smula ner jästen i en bunke och lös upp den i vattnet.
Rör ner sirap, olja och salt.
Blanda ner båda mjölsorterna och knåda till en smidig deg.
Dela degen i två bitar och forma dem till limpor.
Lägg dem bredvid varandra på en plåt med bakplåtspapper eller lägg dom i varsin form.
Lägg även en bit bakplåtspapper mellan limporna så sätter dom inte ihop sig under gräddning.
Sätt in bröden mitt i ugnen i kall ugn och sätt temperaturen på 200°C.
Bröden jäser under tiden ugnsvärmen ökar.
Låt bröden stå i ugnen i ca 50 min.

Viktväktarna Flex

50 g jäst
6 dl vatten, 37°C
1 dl mörk sirap (27 SP)
3 msk rapsolja (11 SP)
2 tsk salt
8 dl rågsikt (48 SP)
ca 8-9 dl vetemjöl (54 SP)

Totalt blir det 140 SP för båda bröden, kan man få ut ca 18-20 skivor/bröd så blir det 4 SP/brödskiva.

Byt ut den vanliga sirapen mot fibersirap så blir det totalt 121 SP för båda bröden och 3 SP/brödskiva.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *