Råglimpor

Råglimpor

2 bröd

50 g jäst
5 dl vatten, 37°C
2 dl sirap
1 tsk mald pomerans
1 tsk mald ingefära
1 msk salt
3 dl rågmjöl
11 dl vetemjöl

1 msk ljus sirap
1 msk vatten

Lös jästen i vattnet och tillsätt sirap, pomerans, ingefära och salt.
Blanda i rågmjölet. 
Arbeta in lite vetemjöl i taget till en smidig deg.
Låt den jäsa 35 min eller tills den är dubbelt så stor under en bakduk.

Dela degen i två bitar och forma först till runda bullar och sedan till limpor.
Lägg på plåt med bakplåtspapper och låt jäsa övertäckta i 35 min.
Eller forma dom till två avlånga limpor och lägg i smorda avlånga bakformar.
Sätt ugnen på 225°C.

Sätt in plåten mitt i ugnen och sänk temperaturen till 200°C.
Grädda limporna ca 30 min eller tills dom har en innertemp på 96-98°C.
Ta ut och pensla dem direkt med sirap utrört i vatten.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *