Porterköttbullar

Hur gott är det inte med porter?? Det är nog en av mina favoriter som t.ex portergryta eller porterstek. Den här gången har jag testat att använda det i köttbullarna och dom blev riktigt goda, sen kan man ju äta såsen med sked direkt ur kastrullen bara för att det är så gott 😉

Köttbullar
500 g färs
½ dl ströbröd
1 dl porter
½ dl vispgrädde
½ gul lök
1 msk enbär
½ tsk timjan
1 tsk salt
1 krm peppar
smör till stekning

Blanda ströbröd, porter och grädde.
Låt stå 10 minuter.
Skala och finhacka löken.
Mortla enbären.
Fräs lök, enbär och timjan i smör i en stekpanna.
Rör ner fräset i bunken tillsammans med färs.
Krydda med salt och peppar.
Arbeta samman smeten väl.

Provstek lite färs och smaka ev av med mer salt och peppar.
Forma färsen till köttbullar, det går lättast med blöta händer.
Stek köttbullarna runt om i smör ca 5 minuter på medelvärme.

Sås
1 dl vispgrädde
2 dl porter
1 msk vetemjöl
2 msk svartvinbärsgelé
5 krossade enbär
½ tsk timjan
1 krm svartpeppar
1 köttbuljongtärning

Vispa ihop grädde, porter och mjöl i en kastrull.
Låt det koka upp under vispning.
Tillsätt vinbärsgelé, enbär, timjan, peppar, smulad buljongtärning och soja.
Låt såsen koka c:a 5 minuter.

Servera till hemlagat potatismos eller kokt potatis.

porterkottbullar-2

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *