Morotstårta

När chefen fyllde så fixa jag tårta till gofikat. Blev jättesaftiga och goda bottnar och cream cheese frostingen var jättegod.

Bottnar
4 ägg
4 dl socker
5 dl mjöl
3 dl solrosolja
1 tsk vaniljsocker
2 tsk bikarbonat
1 tsk bakpulver
2 tsk kanel
1 nypa salt
6 dl finrivna morötter

Cream cheese frosting
400 g philadelphiaost
130 g rumsvarmt smör
4½ dl florsocker
1½ tsk vaniljsocker
skal av 1 lime

sockerkulor i guld som dekoration

Sätt ugnen på 175°C.
Riv morötterna fint.
Vispa socker och ägg, vitt och pösigt.
Blanda alla torra ingredienser för sig och rör ner dessa i äggsmeten.
Tillsätt till sist solrosoljan och de finrivna morötterna.
Fyll 3 smörade och mjölade formar (jag tog 3 formar med 18 cm) med lika mycket i varje. Grädda mitt i ugnen i ca 20-25 minuter.
Ta ut och låt svalna.

Vispa smöret så de blir mjukt till frostingen.
Tillsätt philadelphiaosten och vispa till en jämn smet.
Tillsätt florocker, vaniljsocker och limeskalet.

Jämna först till tårtbottnarna om de behövs genom att skära bort lite på toppen.
Lägg sedan en tårtbotten på ett tårtfat.
Bred eller spritsa på ett lager med creamcheese frosting och lägg på nästa tårtbotten, ett till lager med creamcheese frosting och lägg till sist på sista tårtbotten.
Ställ in i kylen i ca 20-30 minuter så glasyren hinner stelna till lite, då blir tårtan lättare att arbeta sedan när den ska spacklas.
Om du upplever att glasyren också är lite för lös kan du även ställa in denna i kylen under tiden.

Ta sedan ut tårtan, stryk på ett tunt lager runt tårtan så att alla smulor fångas upp.
Ställ in i kylen igen i ca 15 minuter.
Stryk sedan på ett nytt lager och låt stå i kylen 15 minuter till.
Fortsätt med detta tills tårtan blivit jämn och blivit täckt med så mycket glasyr som man önskar.

Strö över lite guldkulor som dekoration över tårtan.

Receptet kommer från Hannas bageri

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *