Helstekt oxfilé med potatisrulltårta & rödvinssås

4-6 port.

oxfilé
grovt salt
svartpeppar
smör att steka i

Putsa köttet om det behövs och bind ihop köttet med stksnöre så den får en fin rund form när den steks.
Bryn köttet runt om i smör i en riktigt varm stekpanna, men bara så att det får lite färg.
Lägg över köttet i en ugnsform och sätt i en stektermometer.
Ställ in köttet i ugnen på valfri temp. (lägre grader ger ett saftigare kött men då tar det lite längre tid).
Blodig – 50-55°C
Medium – 60°C
Genomstekt – 70°C
Låt köttet få vila en liten stund inlindat i smörpapper innan det skärs upp i skivor.
Tänk på att gradantalet går upp lite till efter att du tagit ut köttet ur ugnen så att du inte får ett torrare kött än du tänkt dig.

Potatisrulltårta

1 rulle färsk smördeg
8 st kokta kallpressade potatisar
1 tsk salt
300 g stark riven ost
1 st ägg

Rulla ut smördegen.
Lägg på ett lager pressad potatis och ett lager av ost (spara lite av osten till garnering).
Rulla ihop och ställ i kylen ca 2 timmar.
Dela potatisrullen i tolv delar och lägg i stora muffinsformar.
Pensla med ägg och strö över ost.
Grädda i 225°C i 15-20 min.

Rödvinssås
1 stor gul lök
120 gram bacon
1 knippe färsk timjan
1 tsk torkad rosmarin
1 tsk vitpepparkorn
1 msk tomatpuré
1 vitlöksklyfta
1 lagerblad
4 dl rött vin
3 dl kalvfond
salt
peppar
ev. en nypa socker
1 klick smör

Skär bacon i mindre bitar och fräs på hastigt i het stekpanna.
Skala och skiva löken tunt.
Vänd ner allt i en kastrull och rör om alltihop tills löken mjuknat.
Slå sedan på rödvinet och sänk värmen till strax under medel, låt såsen reducera (koka ner) till hälften, utan lock.

Sila såsen och slå den i kastrullen igen.
Tillsätt kalvfonden och och låt reducera ner igen till hälften så såsen tjocknar.
Smaka av med salt och peppar, ev en nypa socker.
Blanka såsen med en klick smör som du vispar ner.
Färdig att serveras.

Servera potatisrulltårtan, köttet och såsen ihop med ugnsstekta sparrisar och körsbärstomater och kanske även en klick beasås.

dsc_1052

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *