Fläskfilé med äppelmustsås

Många nya följare på Instagram (HÄR hittar ni mig för er som inte följer mig där) senaste tiden. Hoppas ni hittar lite inspiration bland viktväktarrecepten.

Själv gillar jag fortfarande att laga samma sorts mat som jag alltid har gjort, bara att jag gör det på ett bättre sätt som tex mindre mängd crème fraiche och grädde i maten. Utesluter inget utan tar mindre mängd och väljer bort vissa lightvarianter av råvaror pga vad dom innehåller (t.ex 4% grädde eller margarin), men som ofta förekommer bland viktväktarrecept. Jag specificerar SP för varje råvara för sig för att man lätt ska kunna byta ut mot andra råvaror om man vill. Ibland kan mina tallrikar se lite grönsaksfattiga ut, men jag äter oftast bara sallad/tomat/gurka till maten och finns det inte med på tallriken så ligger den istället i en skål bredvid. Jag räknar aldrig med mängden matfett i recepten av den anledningen att alla har så olika sorters stekpannor, vissa teflon/keramikpannor som inte kräver så mycket fett och vissa kanske använder gjutjärn som kräver lite mer, så matfettet för ni räkna med själva i totalsumman av SP.

Hade äppelmust jag var tvungen att använda vilket blev grunden till denna rätt. Blir så god sås! Nästan så man vill äta direkt ur pannan med sked 😉 Detta bjöd jag våra gäster på i förra veckan när dom var här. Fick toppbetyg av allihop!

4 port.

600 g fläskfilé
salt
peppar
2½ dl vatten
1½ dl äppelmust
1 msk kalv/grönsaksfond
1 tsk timjan
1 dl grädde
1½ msk maizena

75 g sidfläsk

Putsa av fläskfilén om det behövs och skär sen i cm-tjocka skivor, salta och peppra på båda sidor.
Stek i smör/olja i en panna.
När köttet är klart, häll på en skvätt vatten först för att ta tillvara på den goda stekskyn, sila av om det behövs.
Häll på resten av vattnet, musten, fonden, timjan och grädden och låt det koka upp.
Red av med maizena och lägg sedan i allt kött igen och låt det sedan stå och småputtra i 15-20 min på svag värme.

Strimla sidfläsket och stek i en panna tills det är klart.
Lägg på en bit hushållspapper för att suga upp överflödigt fett.
Toppa maten med sidfläsket vid servering eller rör ner det i såsen om man vill det.

Servera med ugnsstekt potatis och valfria grönsaker.

Viktväktarna Flex

600 g fläskfilé (9 SP)
salt
peppar
2½ dl vatten
1½ dl äppelmust Kivik årets skörd (4 SP)
1 msk kalv/grönsaksfond
1 tsk timjan
1 dl matlagningsgrädde 15% (8 SP)
1½ msk maizena (1 SP)

75 g sidfläsk (11 SP)

Totalt blir det 8 SP/port. Lägg ev. till SP för den mängd matfett du använder vid stekning av köttet. Lägg till SP för potatis eller annat tillbehör.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *