Daim- & kolapaj

10–12 bitar

3 dl vetemjöl
100 g smör, rumsvarmt
½ dl florsocker
1 äggula

Kolafyllning
75 g smör, smält
1½ dl farinsocker
1 dl ljus sirap
1 tsk vaniljsocker
1 krm salt
¾ dl vispgrädde (gör kolan krämigare)

Garnering
2 pkt dubbeldaim, grovhackade

Till servering
3 dl vispgrädde
el. vaniljglass

Kolafyllningen kan dubblas om man vill ha ett tjockt lager med kola!
Öka gräddningstiden i ugnen några minuter i så fall!

Sätt ugnen på 175°C.
Nyp ihop alla ingredienserna till pajdegen.
Kavla ut pajdegen på ett mjölat bakbord och lägg den i en pajform, eller tryck ut den med fingrarna direkt i en pajformen, 22–23 cm i diameter.
Nagga bottnen med en gaffel för att undvika luftbubblor under gräddningen.
Förgrädda pajskalet mitt i ugnen i 20–25 min (det ska vara genomgräddat).

Kolafyllning: Smält smöret i en kastrull.
Rör ner farinsocker, sirap, vaniljsocker och salt.
Låt det puttra i ca 1 min.
Om du tillsätter vispgrädde i kolasmeten behöver kolan puttra i några minuter.
Häll kolafyllningen på pajskalet.
Grädda pajen längst ner i ugnen i ca 5–10 min (den längre gräddningstiden gör kola segare).
Låt pajen svalna.

Grovhacka daimen och strö den över kakan medan den är ljummen.
Ställ in pajen i kylen när den kallnat i 1–2 tim före servering.
Ta fram den en stund före servering så kolan mjuknar.
Servera den med en klick vispad grädde eller glass.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *