Brötchen

Brötchen

ca 15 st

½ pkt jäst
5 dl vatten
1 msk matolja
1 tsk salt
1 tsk strösocker
ca 12 dl vetemjöl

Smula jästen i en bunke.
Värm vattnet och matoljan till fingervärme, 37°C.
Rör ut jästen med lite av degspadet.
Tillsätt resten av degspadet, salt, socker och det mesta av mjölet.
Spara lite mjöl till utbakningen.
Arbeta degen smidig, för hand eller i maskin, tills den släpper bunkens kant.
Låt degen jäsa övertäckt ca 30 min på en rumsvarm och dragfri plats.

Tag upp degen på ett mjölat bord.
Knåda in resten av mjölet.
Dela degen i ca 15 jämnstora bitar.
Forma degbitarna till ovala bullar.
Lägg dem på en bakpappersklädd plåt.
Låt bullarna jäsa utan bakduk ytterligare 30 min.
Sätt ugnen på 250°C.

Skär med vass kniv en skåra i varje bulle.
Grädda bullarna i ugnen ca 12 min. 
Låt dem kallna på galler.

TIPS!
Sätt gärna en långpanna med lite vatten på botten av ugnen under gräddningen. 
Eller spraya med t.ex en blomspruta lite vatten på bullarna mot slutet av gräddningstiden.
Då får bullarna en knaprig yta.

MED FIBRER
Extra fibrer är aldrig fel. 
För ett mer fiberrikt bröd kan du tillsätta 1-2 dl fibrex i degen.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *