Blåbärstårta

DSC_0256

Tårtbotten
3 ägg
0,6 dl socker
0,3 dl vetemjöl,
0,3 dl potatismjöl
½ tsk bakpulver
0,2 tsk vaniljsocker

Vispa ägg och socker poröst.
Blanda sedan i de övriga ingredienserna.
Häll upp smeten i en smord och bröad eller mjölad form som du klätt med en krage av bakplåtspapper, ca 17-19 cm (annars rinner det över).
Grädda i 175 grader på nedersta falsen i ugnen i ca 40 minuter.
Gör gärna stickprov.
Lägg ett bakplåtspapper över tårtbotten för att förhindra att ytan blir för välgräddad om det behövs.
Låt gärna tårtbotten svalna i formen, med en kökshandduk över, innan du tar ut den.
Ett tips är att göra tårtbotten några dagar innan du ska sätta ihop tårtan.
Den mår bra av att frysas in, blir lättare att dela då.

Vaniljkräm
1½ dl vispgrädde
1 vaniljstång
2 äggulor
2 msk socker

1 dl vispad grädde

Häll grädden i en kastrull.
Skär en skåra i vaniljstången och lägg den i grädden.
Låt grädden småkoka i 10 min.
Ta upp vaniljstången.
Dra kastrullen från värmen.
Tillsätt äggulorna en i taget samtidigt som du vispar.
Rör ner sockret.
Sätt tillbaka kastrullen på plattan och värm vaniljkrämen under omrörning tills du ser första bubblan.
Dra kastrullen från värmen.
Rör tills vaniljkrämen svalnat något.
Ställ den kallt.

Vispa sen 1 dl grädde till och blanda i vaniljkrämen.

Blåbärskompott
250 g frysta blåbär
¼ tsk vaniljpulver
1-2 msk gelésocker

Koka upp blåbären och mosa dem på svag värme.
Blanda i vaniljpulver och gelésocker.
Låt svalna.

Dekoration
4 dl vispgrädde
½ burk marschmallowfluff
1 ask färska blåbär

Vispa grädden och blanda försiktigt i marschmallowfluffet. 

Montering
Dela tårtbotten i tre delar.
Lägg 2 ark plastfolie åt vardera håll i en springform (samma som tårtbotten bakades i).
Lägg i den första delen tårtbotten och fyll det första lagret med blåbärskompott.
Lägg på en ny del tårtbotten och fyll med vaniljkrämen och avsluta med den sista delen tårtbotten.
Plasta in tårtan och ställ in den i kylen, helst till dagen därpå.

Ta ut tårtan och ta bort ringen från springformen och vik ner plasten.
Den övre delen av tårtan är den sidan som ska bli botten av själva tårtan så det gäller att vara lite smidig när man ska hålla ett fat emot och vända på tårtan.

Spackla grädde runt hela tårtan och på ovansidan.
Spritsa lite av gräddblandningen på tårtan och fyll toppen med blåbär.

DSC_0263

2 reaktioner till “Blåbärstårta”

  1. Ska de verkligen vara 0,6 respektive 0,3dl i tårtbotten, verkar inte rätt.

    1. Japp så ska det vara. Orginalreceptet är baserat på 5 ägg, men denna är ju gjord i en rätt liten form så då blir det inte mer. Tårtbottnen blev ca 10 cm hög när den var färdiggräddad.

Lämna ett svar till Marianne Ranweg Avbryt svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *