Blåbär- & kardemummatårta

Kardemummabotten

½ tsk kanel
1½ tsk kardemumma
2 dl socker
1½ dl mjölk
150 g smör
2 ägg
3½ dl vetemjöl
1 tsk vaniljsocker
1½ tsk bakpulver

Koka upp kanel, kardemumma, hälften av sockret och mjölken.
Låt svalna.
Vispa upp smöret med resterande socker.
Vispa ner ett ägg i taget.
Blanda mjöl, vaniljsocker och bakpulver.
Rör ner mjölblandningen varvat med mjölkblandningen ner i äggvispet.
Häll upp smeten i en smord form på ca 15 cm (min form var ca 19 cm).
Grädda i 175°C i ca 50 min.
Känn med en sticka, den ska vara torr när tårtbotten är klar.
Låt svalna innan du delar tårtbotten i tre delar.

Glasskräm

2 dl mjölk
5 msk marsanpulver
1 krm vaniljpulver
2½ dl grädde

Rör ihop mjölk, marsanpulver och vaniljpulver och låt tjockna i 15 minuter.
Vispa grädden lätt och blanda försiktigt med vaniljkrämen till en jämn fyllning.
Blir fyllningen för lös så går det bra att vispa den tjockare med elvispen.

1½-2 dl fast blåbärssylt

Whipped cream cheese frosting

300 g philadelphiaost
3 dl vispgrädde
1 knivsudd bakpulver
½–1 tsk äkta vaniljpulver
2 dl florsocker (det går att öka på mängden om den ska spritsas upp till 3 dl, dock blir den mycket sötare då)

Börja med att vispa grädden och bakpulvret hårt i en skål (bakpulvret gör att du kan vispa grädden längre utan att det blir till smör).
Blanda philadelphia, florsocker och vaniljpulver i en annan skål med en slev.
Blanda sedan ihop de två skålarna och vispa, på låg hastighet, tills allt är blandat och den är fluffig (blanda inte för länge för då blir den rinnig).
Blir den lite för lös kan du ställa in den i kylskålet en stund så att den kyls ner.

färska blåbär till dekorering

Montering av tårta

Lägg en botten på ett fat/tårtbricka.
Fördela glasskrämen över tårtbotten till ett jämt lager.
Lägg på en ny botten och bre ut blåbärssylten.
Lägg på den sista botten och sedan är det bara att spackla tårtan med frostingen eller spritsa om man hellre vill det.
Dekorera tårtan med färska blåbär.

Tyvärr var jag lite för snål med vispningen av grädden så denna gång blev frostingen lite för lös så den var svår att jobba med då den blev lite lös, men jag har gjort den förut flera gånger och då har det blivit bra.

Receptinspiration har jag fått från Bakverk & fikastunder och Sockerrus.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *