Baconlindad köttfärslimpa med champinjonsås

Första semesterdagen har spenderats på en badplats i Ånnaboda i Kilsbergen med den yngsta medans syrran var på dansläger i Örebro. Lyckades såklart bränna på lite för mycket i solen så ikväll lär det dra lite i skinnet… Har ju inte så många dagar nu att pressa lite sol så det gäller ju att passa på!

8 port.

1 kg köttfärs
1 dl ströbröd
3 dl mjölk
2 ägg
1 msk valfri fond
1 gul lök
1-2 krm svartpeppar
1 tsk salt
vitlökspeppar
2 pkt bacon

Champinjonsås
250 g champinjoner
3 dl vatten
1 svampbuljongtärning
2 dl grädde
2 tsk kinesisk soja
maizena
salt
peppar

Sätt ugnen på 225°C.
Låt ströbrödet svälla i mjölken i några minuter.
Hacka löken och stek på den hastigt så den blir mjuk utan att ta färg.
Blanda ihop färsen med resten av ingredienserna.
Blanda väl.

Lägg ut baconskivorna på ett skärbräda lite omlott.
Forma färsen till en köttfärslimpa och lägg den mitt på baconet och linda in limpan med bacon.
Lägg köttfärslimpan i en ugnsform.
Ställ in limpan i ugnen och sänk temperaturen till 175°C.
Den skall vara ungefär 70 grader, ca 45 minuter.

Dela svampen i mindre bitar/skivor.
Smält lite smör i en stekpanna och fräs på champinjonerna på hög värme så vätskan släpper.
Koka upp vatten och buljongtärning.
Rör sen i grädde och soja.
Koka upp på nytt och red av såsen med maizena till önskad konsistens.
Smaka av med salt och peppar.
Rör ner champinjonerna i såsen.

Servera köttfärslimpan och såsen med potatismos eller kokt potatis.

Viktväktarna Points

1 kg nötfärs 5% *
1 dl ströbröd *
3 dl mjölk 1,5% *
2 ägg
1 msk valfri fond *
1 gul lök
1-2 krm svartpeppar
1 tsk salt
vitlökspeppar
2 pkt kycklingbacon *
250 g champinjoner
4 dl vatten
1 svampbuljongtärning *
1 dl matlagningsgrädde 13% *
2 tsk kinesisk soja
1½ msk maizena *
salt
peppar

Totalt blir det 7P/port. Lägg till points för matfettet som tillsätts vid stekning av lök och svamp.

* = livsmedel som jag räknat points på, övriga är 0P enligt mängden i receptet

Följ mig gärna på Instagram för mer matinspiration (och lite annat): THERESEMATOCHBAK

4 reaktioner till “Baconlindad köttfärslimpa med champinjonsås”

  1. Hej så glad att jag har hittat dina fina recept men ser ingenstans hur många sp de innehåller.

    HAr jag missat, eller vart står det ?

  2. Förstår inte vad som ska vara 70 grader. Varför värma ugnen till 225 och sedan när jag väl ska in med formen i ugnen så ska temperaturen sänkas till 175. Varför ens värma ugnen till 225?

    1. Köttfärslimpans innertemp ska vara 70°C om man vill använda sig av en termometer när man tillagar den.

      Uppvärmd ugn: Innan maten sätts in skall ugnen ha uppnått rätt temperatur. Detta gör man genom att först sätta upp värmen en bra bit över tänkt värme. När denna temperatur uppnåtts sänker man värmen till avsedd temperatur. Annars sjunker värmen för att väggarna inte hunnit värmas upp till samma temperatur som luftvärmen. Många ugnar i synnerhet äldre, orkar inte komma upp i rätt temperatur om man sätter in varan för tidigt. Även om ugnen orkar detta ändras tillagningsprocessen och det tar längre tid.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *